Cenniki do pobrania

Liść Oliwny ® Extra – ekstrakt

Suplementy diety
47.6
PLN
Liść Oliwny ® Extra – ekstrakt
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 47,60 zł
Cena netto: 44,07 zł
szt Zyskujesz 0 pkt [?]

Oleae Folium – Extra- Oleuropeina 40%

SUPLEMENT DIETY

Skład 1 kapsułki: standaryzowany ekstrakt z liści oliwki(Olea Europa) o zawartości oleuropeiny 40%, hydropropylometyloceluloza jako otoczka kapsułki-100 mg

Waga netto: 30 g (60 kapsułek po 500 mg)

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Producent: MERIDIAN, ul. Mogielnicka 19, 05-600 Grójec

Kraj pochodzenia surowca: Chiny

Rekomendowana dzienna porcja: 1 lub 2 razy po 1 kapsułce.

Rekomendowana do spożycia porcja dzienna dostarcza 160 lub 320 mg oleuropeiny.

LIŚĆ OLIWNY® jest znakiem towarowym prawnie chronionym, zastrzeżonym dla firmy MERIDIAN. Produkty pochodzące z innych firm opatrzone nazwą "Liść Oliwny" nie są legalne. Popieraj towary oryginalne.

Jest coś niezwykłego w liściu oliwnym. Otóż drzewo oliwne i jego liść to pierwsza roślina, o której wspomina Pismo Święte: „Gołębica wróciła do niego pod wieczór, trzymając w dziobie zerwany świeży liść z drzewa oliwnego. I poznał Noe, że wody na ziemi opadły”. (Genesis 8 : 11). Znacznie później Objawienie Św. Jana wskazuje nam liść oliwny jako lek służący zdrowiu „całych narodów”: „Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzące dwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania na rodów”. Objawienie Św. Jana 22:2. W Nowym Testamencie ponownie pojawia się wizja drzewa życia z jego liśćmi o uzdrawiającej mocy: „Na obu brzegach potoku będą rosły różne drzewa owocowe; liść ich nie więdnie i owoc się nie wyczerpie; co miesiąc będą będą rodzić świeżeowoce, gdyż woda dla nich płynie ze świątyni. Owoc ich jest na pokarm, a liście ich na le karstwo”. Księga Ezekiela 47:12.
 
Starożytni Egipcjanie wykorzystywali wyciąg z liści oliwnych do mumifikowania ciał faraonów ponieważ wierzyli, że posiada on niebiańską moc.
 
Mechanizmy działania:
Drzewka oliwne są niezwykle wytrzymałe, odporne na choroby oraz szkodniki. Osiągają wiek nawet 3000 lat. Tę odporność zawdzięczają oleuropeinie, gorzkiej substancji znajdującej się głównie w ich liściach. Jest to najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy z grupy sekoirydoidów. Oleuropeina i produkty jej hydrolizy takie jak kwas eleonowy, aglikon, i eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą ogromną siłę w zwalczaniu organizmówpatogennych. Uszkadzają one zewnętrzną błonę komórkową grzybów (m.in. candida albicans) i bakterii atakujących drzewka oliwne.

Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży oraz karmienia piersią.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.

 

Pismiennictwo:

1. Andersen 0.M., Markham K.R. 2006: Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Application. CRC Press, Taylor&Francis Group, Boca Raton, London, New York

2. Aziz N.H. et al. 1998: Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios._93, (374), 43-54

3. Briante R., Patumi M., Terenziani S., Bismuto E., Febbraio F., Nucci R.,2002: Olea europaea L. leaf extract and derivatives: antioxidant properties. J. Agrric. and Food Chem.M), (17), 4934-4940

4. Bruneton J., 1995: Pharmacognosy, Phytochemistry Medicinal Plants. Technique&Documentation-Lavoisier Paris. 478-489

5. Gariboldi P., Jommi G., Verotta L., 1986: Secoiridoids from Olea europaea.Phytochemistry, 25, 865-869

6. Gershwin F., Nestel P., Keen C.L. (ed), 2004: Handbook of Nutrition and Immunity, Humana Press Inc. Totowa, New Jersey, 187-212

7. Gonzales M., Zarzuelo A., Gamez M.J., Utrilla M.P., Jimenez J., Osuna I, 1992: Hypoglicemic activity of olive leaf. Planta Med. 5JL (6), 513-515

8. Hasler C.M. 2003: Functional Foods: benefits, concerns and challenges. J. Nutr. 132. 3772-3781

9. Heimler D., Pieroni A., Tattini M., Cimato A., 1992: Determination of flavonoids, flavonoid glycosides and biflavonoids in Olea europaea L leaves. Chromatographia, 33, (7-8), 369-373

10. Keville K., 1997: Olive, Olea europaea. The American Herb Association, 13, 3-4

11. Khayyal M.T., el-Ghazaly M.A., Abdallah D.M., Nassar N.N., Okpanyi S.N., Kreuter M.H., 2002: Blood pressure lowering effect of an olive leaf extract (Olea europaea) in L-NAME induced hypertension in rats. Arzneimittelforschung. 52, (11), 797-802

12. Kphlmunzer S., 1993: Farmakognozja. PZWL Warszawa

13. Lee-Huang S., Zhang L. et al., 2003: Anti-HIV activity of olive lef extract (OLE) and

modulation of host cell gene expresion by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem. and Bioph. Res. Commun. 307. (4),1029-1037

14. Liccardi G., D'Amato M., D'Amato G., 1996: Oleaceae pollinosis: a reviews. Immunol. Ill, (3), 210-217

Markin D., Duek L., Berdicevsky I. 2003: In vitro antimicrobial activity of olive leafs. Mycoses. 46, (3-4),132-136

16. Oleuropein Olive Leaf Extract.Roex Products, http://www.roex.com.

17. Olive Leaf active properties, Oleuropein and Eleonic Acid. Olivus TM New Products. http://www.olivetea.com

18. Peirce A., 1999: Practical Guide to Natural Medicines, Wiliam Morrow and Co New York.469-471

19. Pieroni A., Heimler D., Pieters L., van Poel B., Vlietinck A.J., 1996: In vitro anti-complementary activity of fiavonoids from olive (Olea europaea L.} leaves. Phannazie, 51. (4), 765-768

20. Pietta P.O., 2000: Fiavonoids as antioxidant. J. Nat. Prod. 63, (7), 1035-1042

21. Roberts A.J., O'Brien E.O., Subak-Sharpe G., 200: Nutraceuticals. The Complete Encyclopedia of Supplements, Herbs, Vitamins and Healing Foods. THE OFFICIAL AMERICAN NUTRACEUTICAL ASSOCIATION GUIDE. New York.

22. Savournin C., Baghdikian B., Elias r., Dargouth-Kesraoui F., Boukef k., Balansard G., 2001: Rapid high-performance liquid chromatography analysis for the quantitative determination of Oleuropein Olea europaea L. leaves. J. Agric. Food Chem., 49, 618-621

23. Sikorski Z. 2006: Chemia żywności. WNT Warszawa

24. Somova L. I., Shode P.O., Ramnana P., Nadar A., 2003: Antihypertensive, antiatherosclerotic ant antioxidant activity of triterpenoids isolated from Olea europea, subspecies africana leaves. J. Ethnoph. 84, (2-3), 299-305

25. Strzelecka H., Kowalski J. (red), 2000: Encyklopedia zielarstwa i ziotolecznictwa. PWN Warszawa

26. Swiderski F. (red.), 2003: Zywnosc wygodna i zywnosc funkcjonalna. WNT, Warszawa

27. Tassou C.C., Nychas G.J.E., Board R.G. 1991: Effect of phenolic compounds and Oleuropein on the germination of Bacillus cereus T. spores.Biotechn. Appl. Bioch. 13. 231-237

28. Tavoularis k., Papadaki A., Manios V. 1995: Effect of volatile substances released from olive tree leave compost on the vegetative growth of Rhizoctonia solani and fusarium Oxysporum F. Sp. Lycopersici. ISHS Acta hortculturale 382: IV Internationale Symposium on soil and substrate Infestation and Disinfestation.. Vanachter A. Leuven

29. The Commision E Monographs 1 (ed), 1997-2006: Plants and related materials used in dietary suplement and natural cosmetic. American Botanic Counsil Austin

30. Ustawa o bezpieczeiistwie zywnosci i zywienia z dnia 25 sierpnia 2006. (Dz. U. Nr 171 z dnia 27 wrzesnia 2006)

31. Visioli F., Gali C., 1994: Oleuropein protects low density lipoprotein from oxydation. Life Sci.55, 1965-1971LD

32. Walker M., 1997: Olive Leaf Tea. Kensington Publ. Corp.,New York

33. Zarzuello A., Duarte L, Jimenez J., Gonzales M., Utrilla M.P., 1991: Vasodilator effect of olive leaf. Planta Med. 57, (5), 417-419

 

 

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Producenci

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl