Produkt dnia
Liść Oliwny ® – ekstrakt
Liść Oliwny ® – ekstrakt

35,00 zł

szt
Herbata Ning Hong HealthProtection
Herbata Ning Hong HealthProtection

24,00 zł

szt
Cordyceps – ekstrakt
Cordyceps – ekstrakt

44,00 zł

szt
Biohit Spirulina 700 tabletek
Biohit Spirulina 700 tabletek

44,00 zł

szt
Plastry Detox Chi Sana (10 szt)
Plastry Detox Chi Sana (10 szt)

25,00 zł

szt
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Liść Oliwny ® Extra – ekstrakt

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 44,00 zł 44.00
ilość szt
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.6
Producent: MERIDIAN
Kod produktu: 128

Opis

Oleae Folium – Extra- Oleuropeina 40%

SUPLEMENT DIETY

Skład 1 kapsułki: standaryzowany ekstrakt z liści oliwki(Olea Europa) o zawartości oleuropeiny 40%, żelatyna wołowa jako otoczka kapsułki-100 mg

Waga netto: 30 g (60 kapsułek po 500 mg)

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Producent: MERIDIAN, ul. Mogielnicka 19, 05-600 Grójec

Kraj pochodzenia surowca: Chiny

Rekomendowana dzienna porcja: 1 lub 2 razy po 1 kapsułce.

Rekomendowana do spożycia porcja dzienna dostarcza 160 lub 320 mg oleuropeiny.

LIŚĆ OLIWNY® jest znakiem towarowym prawnie chronionym, zastrzeżonym dla firmy MERIDIAN. Produkty pochodzące z innych firm opatrzone nazwą "Liść Oliwny" nie są legalne. Popieraj towary oryginalne.

Jest coś niezwykłego w liściu oliwnym. Otóż drzewo oliwne i jego liść to pierwsza roślina, o której wspomina Pismo Święte: „Gołębica wróciła do niego pod wieczór, trzymając w dziobie zerwany świeży liść z drzewa oliwnego. I poznał Noe, że wody na ziemi opadły”. (Genesis 8 : 11). Znacznie później Objawienie Św. Jana wskazuje nam liść oliwny jako lek służący zdrowiu „całych narodów”: „Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzące dwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania na rodów”. Objawienie Św. Jana 22:2. W Nowym Testamencie ponownie pojawia się wizja drzewa życia z jego liśćmi o uzdrawiającej mocy: „Na obu brzegach potoku będą rosły różne drzewa owocowe; liść ich nie więdnie i owoc się nie wyczerpie; co miesiąc będą będą rodzić świeżeowoce, gdyż woda dla nich płynie ze świątyni. Owoc ich jest na pokarm, a liście ich na le karstwo”. Księga Ezekiela 47:12.
 
Starożytni Egipcjanie wykorzystywali wyciąg z liści oliwnych do mumifikowania ciał faraonów ponieważ wierzyli, że posiada on niebiańską moc.
 
Mechanizmy działania:
Drzewka oliwne są niezwykle wytrzymałe, odporne na choroby oraz szkodniki. Osiągają wiek nawet 3000 lat. Tę odporność zawdzięczają oleuropeinie, gorzkiej substancji znajdującej się głównie w ich liściach. Jest to najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy z grupy sekoirydoidów. Oleuropeina i produkty jej hydrolizy takie jak kwas eleonowy, aglikon, i eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą ogromną siłę w zwalczaniu organizmówpatogennych. Uszkadzają one zewnętrzną błonę komórkową grzybów (m.in. candida albicans) i bakterii atakujących drzewka oliwne.

Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży oraz karmienia piersią.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.

 

Pismiennictwo:

1. Andersen 0.M., Markham K.R. 2006: Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Application. CRC Press, Taylor&Francis Group, Boca Raton, London, New York

2. Aziz N.H. et al. 1998: Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios._93, (374), 43-54

3. Briante R., Patumi M., Terenziani S., Bismuto E., Febbraio F., Nucci R.,2002: Olea europaea L. leaf extract and derivatives: antioxidant properties. J. Agrric. and Food Chem.M), (17), 4934-4940

4. Bruneton J., 1995: Pharmacognosy, Phytochemistry Medicinal Plants. Technique&Documentation-Lavoisier Paris. 478-489

5. Gariboldi P., Jommi G., Verotta L., 1986: Secoiridoids from Olea europaea.Phytochemistry, 25, 865-869

6. Gershwin F., Nestel P., Keen C.L. (ed), 2004: Handbook of Nutrition and Immunity, Humana Press Inc. Totowa, New Jersey, 187-212

7. Gonzales M., Zarzuelo A., Gamez M.J., Utrilla M.P., Jimenez J., Osuna I, 1992: Hypoglicemic activity of olive leaf. Planta Med. 5JL (6), 513-515

8. Hasler C.M. 2003: Functional Foods: benefits, concerns and challenges. J. Nutr. 132. 3772-3781

9. Heimler D., Pieroni A., Tattini M., Cimato A., 1992: Determination of flavonoids, flavonoid glycosides and biflavonoids in Olea europaea L leaves. Chromatographia, 33, (7-8), 369-373

10. Keville K., 1997: Olive, Olea europaea. The American Herb Association, 13, 3-4

11. Khayyal M.T., el-Ghazaly M.A., Abdallah D.M., Nassar N.N., Okpanyi S.N., Kreuter M.H., 2002: Blood pressure lowering effect of an olive leaf extract (Olea europaea) in L-NAME induced hypertension in rats. Arzneimittelforschung. 52, (11), 797-802

12. Kphlmunzer S., 1993: Farmakognozja. PZWL Warszawa

13. Lee-Huang S., Zhang L. et al., 2003: Anti-HIV activity of olive lef extract (OLE) and

modulation of host cell gene expresion by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem. and Bioph. Res. Commun. 307. (4),1029-1037

14. Liccardi G., D'Amato M., D'Amato G., 1996: Oleaceae pollinosis: a reviews. Immunol. Ill, (3), 210-217

Markin D., Duek L., Berdicevsky I. 2003: In vitro antimicrobial activity of olive leafs. Mycoses. 46, (3-4),132-136

16. Oleuropein Olive Leaf Extract.Roex Products, http://www.roex.com.

17. Olive Leaf active properties, Oleuropein and Eleonic Acid. Olivus TM New Products. http://www.olivetea.com

18. Peirce A., 1999: Practical Guide to Natural Medicines, Wiliam Morrow and Co New York.469-471

19. Pieroni A., Heimler D., Pieters L., van Poel B., Vlietinck A.J., 1996: In vitro anti-complementary activity of fiavonoids from olive (Olea europaea L.} leaves. Phannazie, 51. (4), 765-768

20. Pietta P.O., 2000: Fiavonoids as antioxidant. J. Nat. Prod. 63, (7), 1035-1042

21. Roberts A.J., O'Brien E.O., Subak-Sharpe G., 200: Nutraceuticals. The Complete Encyclopedia of Supplements, Herbs, Vitamins and Healing Foods. THE OFFICIAL AMERICAN NUTRACEUTICAL ASSOCIATION GUIDE. New York.

22. Savournin C., Baghdikian B., Elias r., Dargouth-Kesraoui F., Boukef k., Balansard G., 2001: Rapid high-performance liquid chromatography analysis for the quantitative determination of Oleuropein Olea europaea L. leaves. J. Agric. Food Chem., 49, 618-621

23. Sikorski Z. 2006: Chemia żywności. WNT Warszawa

24. Somova L. I., Shode P.O., Ramnana P., Nadar A., 2003: Antihypertensive, antiatherosclerotic ant antioxidant activity of triterpenoids isolated from Olea europea, subspecies africana leaves. J. Ethnoph. 84, (2-3), 299-305

25. Strzelecka H., Kowalski J. (red), 2000: Encyklopedia zielarstwa i ziotolecznictwa. PWN Warszawa

26. Swiderski F. (red.), 2003: Zywnosc wygodna i zywnosc funkcjonalna. WNT, Warszawa

27. Tassou C.C., Nychas G.J.E., Board R.G. 1991: Effect of phenolic compounds and Oleuropein on the germination of Bacillus cereus T. spores.Biotechn. Appl. Bioch. 13. 231-237

28. Tavoularis k., Papadaki A., Manios V. 1995: Effect of volatile substances released from olive tree leave compost on the vegetative growth of Rhizoctonia solani and fusarium Oxysporum F. Sp. Lycopersici. ISHS Acta hortculturale 382: IV Internationale Symposium on soil and substrate Infestation and Disinfestation.. Vanachter A. Leuven

29. The Commision E Monographs 1 (ed), 1997-2006: Plants and related materials used in dietary suplement and natural cosmetic. American Botanic Counsil Austin

30. Ustawa o bezpieczeiistwie zywnosci i zywienia z dnia 25 sierpnia 2006. (Dz. U. Nr 171 z dnia 27 wrzesnia 2006)

31. Visioli F., Gali C., 1994: Oleuropein protects low density lipoprotein from oxydation. Life Sci.55, 1965-1971LD

32. Walker M., 1997: Olive Leaf Tea. Kensington Publ. Corp.,New York

33. Zarzuello A., Duarte L, Jimenez J., Gonzales M., Utrilla M.P., 1991: Vasodilator effect of olive leaf. Planta Med. 57, (5), 417-419

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl