









Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Liść Oliwny ® Extra – ekstrakt
Opis
Oleae Folium – Extra- Oleuropeina 40%
SUPLEMENT DIETY
Skład 1 kapsułki: standaryzowany ekstrakt z liści oliwki(Olea Europa) o zawartości oleuropeiny 40%, żelatyna wołowa jako otoczka kapsułki-100 mg
Waga netto: 30 g (60 kapsułek po 500 mg)
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Producent: MERIDIAN, ul. Mogielnicka 19, 05-600 Grójec
Kraj pochodzenia surowca: Chiny
Rekomendowana dzienna porcja: 1 lub 2 razy po 1 kapsułce.
Rekomendowana do spożycia porcja dzienna dostarcza 160 lub 320 mg oleuropeiny.
LIŚĆ OLIWNY® jest znakiem towarowym prawnie chronionym, zastrzeżonym dla firmy MERIDIAN. Produkty pochodzące z innych firm opatrzone nazwą "Liść Oliwny" nie są legalne. Popieraj towary oryginalne.
Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży oraz karmienia piersią.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
Pismiennictwo:
1. Andersen 0.M., Markham K.R. 2006: Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Application. CRC Press, Taylor&Francis Group, Boca Raton, London, New York
2. Aziz N.H. et al. 1998: Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios._93, (374), 43-54
3. Briante R., Patumi M., Terenziani S., Bismuto E., Febbraio F., Nucci R.,2002: Olea europaea L. leaf extract and derivatives: antioxidant properties. J. Agrric. and Food Chem.M), (17), 4934-4940
4. Bruneton J., 1995: Pharmacognosy, Phytochemistry Medicinal Plants. Technique&Documentation-Lavoisier Paris. 478-489
5. Gariboldi P., Jommi G., Verotta L., 1986: Secoiridoids from Olea europaea.Phytochemistry, 25, 865-869
6. Gershwin F., Nestel P., Keen C.L. (ed), 2004: Handbook of Nutrition and Immunity, Humana Press Inc. Totowa, New Jersey, 187-212
7. Gonzales M., Zarzuelo A., Gamez M.J., Utrilla M.P., Jimenez J., Osuna I, 1992: Hypoglicemic activity of olive leaf. Planta Med. 5JL (6), 513-515
8. Hasler C.M. 2003: Functional Foods: benefits, concerns and challenges. J. Nutr. 132. 3772-3781
9. Heimler D., Pieroni A., Tattini M., Cimato A., 1992: Determination of flavonoids, flavonoid glycosides and biflavonoids in Olea europaea L leaves. Chromatographia, 33, (7-8), 369-373
10. Keville K., 1997: Olive, Olea europaea. The American Herb Association, 13, 3-4
11. Khayyal M.T., el-Ghazaly M.A., Abdallah D.M., Nassar N.N., Okpanyi S.N., Kreuter M.H., 2002: Blood pressure lowering effect of an olive leaf extract (Olea europaea) in L-NAME induced hypertension in rats. Arzneimittelforschung. 52, (11), 797-802
12. Kphlmunzer S., 1993: Farmakognozja. PZWL Warszawa
13. Lee-Huang S., Zhang L. et al., 2003: Anti-HIV activity of olive lef extract (OLE) and
modulation of host cell gene expresion by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem. and Bioph. Res. Commun. 307. (4),1029-1037
14. Liccardi G., D'Amato M., D'Amato G., 1996: Oleaceae pollinosis: a reviews. Immunol. Ill, (3), 210-217
Markin D., Duek L., Berdicevsky I. 2003: In vitro antimicrobial activity of olive leafs. Mycoses. 46, (3-4),132-136
16. Oleuropein Olive Leaf Extract.Roex Products, http://www.roex.com.
17. Olive Leaf active properties, Oleuropein and Eleonic Acid. Olivus TM New Products. http://www.olivetea.com
18. Peirce A., 1999: Practical Guide to Natural Medicines, Wiliam Morrow and Co New York.469-471
19. Pieroni A., Heimler D., Pieters L., van Poel B., Vlietinck A.J., 1996: In vitro anti-complementary activity of fiavonoids from olive (Olea europaea L.} leaves. Phannazie, 51. (4), 765-768
20. Pietta P.O., 2000: Fiavonoids as antioxidant. J. Nat. Prod. 63, (7), 1035-1042
21. Roberts A.J., O'Brien E.O., Subak-Sharpe G., 200: Nutraceuticals. The Complete Encyclopedia of Supplements, Herbs, Vitamins and Healing Foods. THE OFFICIAL AMERICAN NUTRACEUTICAL ASSOCIATION GUIDE. New York.
22. Savournin C., Baghdikian B., Elias r., Dargouth-Kesraoui F., Boukef k., Balansard G., 2001: Rapid high-performance liquid chromatography analysis for the quantitative determination of Oleuropein Olea europaea L. leaves. J. Agric. Food Chem., 49, 618-621
23. Sikorski Z. 2006: Chemia żywności. WNT Warszawa
24. Somova L. I., Shode P.O., Ramnana P., Nadar A., 2003: Antihypertensive, antiatherosclerotic ant antioxidant activity of triterpenoids isolated from Olea europea, subspecies africana leaves. J. Ethnoph. 84, (2-3), 299-305
25. Strzelecka H., Kowalski J. (red), 2000: Encyklopedia zielarstwa i ziotolecznictwa. PWN Warszawa
26. Swiderski F. (red.), 2003: Zywnosc wygodna i zywnosc funkcjonalna. WNT, Warszawa
27. Tassou C.C., Nychas G.J.E., Board R.G. 1991: Effect of phenolic compounds and Oleuropein on the germination of Bacillus cereus T. spores.Biotechn. Appl. Bioch. 13. 231-237
28. Tavoularis k., Papadaki A., Manios V. 1995: Effect of volatile substances released from olive tree leave compost on the vegetative growth of Rhizoctonia solani and fusarium Oxysporum F. Sp. Lycopersici. ISHS Acta hortculturale 382: IV Internationale Symposium on soil and substrate Infestation and Disinfestation.. Vanachter A. Leuven
29. The Commision E Monographs 1 (ed), 1997-2006: Plants and related materials used in dietary suplement and natural cosmetic. American Botanic Counsil Austin
30. Ustawa o bezpieczeiistwie zywnosci i zywienia z dnia 25 sierpnia 2006. (Dz. U. Nr 171 z dnia 27 wrzesnia 2006)
31. Visioli F., Gali C., 1994: Oleuropein protects low density lipoprotein from oxydation. Life Sci.55, 1965-1971LD
32. Walker M., 1997: Olive Leaf Tea. Kensington Publ. Corp.,New York
33. Zarzuello A., Duarte L, Jimenez J., Gonzales M., Utrilla M.P., 1991: Vasodilator effect of olive leaf. Planta Med. 57, (5), 417-419